Judowedstrijd buiten je eigen club, en nu dan?

Gratis japanse taalles

Speciaal voor jullie hebben we in deze uitleg, veel namen en termen ook in het Japans toegevoegd. Hierdoor begrijpen jullie steeds beter wat de scheidsrechters en sensei/coach bedoelen.

Waarheen en wanneer?

  • Kijk op de site www.sakura-boxtel.nl waar en wanneer je ergens moet zijn
  • Laat je ouders eventueel een routebeschrijving maken.
  • Zorg dat je op tijd bent voor de weging. Haasten is niet zo fijn.

Wat neem je mee?

Pak het liefst je tas al een dag van tevoren in en neem de volgende spullen mee:

  • judopak (JUDOGI)
  • trainingspak
  • je judoband (OBI)
  • witte en rode wedstrijdbanden (vraag even of je ze al nodig hebt)
  • slippers
  • judopaspoort met geldig betaalbewijs en een recente pasfoto (5 euro in paspoort in verband met eventuele overschrijving)
  • meisjes een wit t-shirt
  • meisjes met lang haar; een elastiekje zonder ijzer (speldjes mogen ook niet)
  • eten (geen snoep) en drinken (zonder prik). Een bidon is erg handig.

Hoe lang duurt een judotoernooi?

Meestal begint de eerste wedstrijd (SHIAI) een half uur na de sluiting van de weging van jou categorie. Het wachten kan soms best lang duren, vooral als het programma voor je uitloopt. Soms werkt de organisatie met een poulesysteem. Dan judo je in ieder geval meer dan 2 wedstrijden. Op grotere/belangrijke toernooien werken ze vaak met een afvalsysteem. Dat betekent dat zolang je wint je steeds verder komt. Verlies je 1 wedstrijd dan kom je in de afvalronde. Als je dan weer verliest, ben je klaar met judoën en mag je naar huis.
Als je een prijs hebt gewonnen moet je wachten op de prijsuitreiking. Soms moet je daar wel een uur op wachten. Maar dan heb je wel een mooie beker of medaille.

Weging.

Als je je hebt opgegeven voor een bepaald toernooi kies je voor een bepaalde gewichtklasse. In principe betekent dit dat je tot een bepaald gewicht meedoet (bijvoorbeeld: -18kg -21kg -24kg enz...). Hierdoor judo je bijna altijd tegen kinderen die ongeveer hetzelfde gewicht hebben. Eenmaal op de wedstrijd aangekomen krijg je van de coach een weegkaart. Hierop staan jouw gegevens genoteerd (o.a. je gewichtsklasse, leeftijdsklasse, en je club). Met je judopaspoort en je weegkaart ga je dan naar de weging. Zorg dat je van tevoren naar de wc bent geweest (dan weeg je vast minder!). Het is de bedoeling dat je in je ondergoed gewogen wordt (jongens en meisjes apart). De mensen die achter de weegtafel zitten kijken of je niet te zwaar weegt voor de ingeschreven klasse. Ben je te zwaar, dan wordt je doorgeschoven naar de volgende categorie (op grotere belangrijke toernooien doen ze dat niet meer).

Eten.

Na de weging kun je het beste meteen ergens rustig gaan zitten om te eten. Doe dit met mate en vooral geen snoep en prik. Suikers geven veel energie maar werken snel uit. Fruit, yoghurt, muesliereep, hartige boterham. En drinken altijd in kleine hoeveelheden en zonder prik. Als in de week voor het toernooi iets te zwaar bent is het verstandig om de laaste dagen geen snoep en limonade meer te nemem. Verder wel goed eten hoor!!

Voorbereiding (warming-up).

Na het eten ga je samen met je clubgenoten een warming-up doen. Op de mat rustig rondjes lopen en wat worpen inzetten bij elkaar (UCHI-KOMI) en wat rommelen op de grond. Misschien nog wel even een voorzichtige RANDORI. In de zaal hoor je vanzelf wanneer je aan de beurt bent. Je naam of gewichtsklasse wordt namelijk altijd omgeroepen. Dus goed opletten wanneer er iets wordt omgeroepen. Hoor je jouw naam of klasse? Dan goed luisteren naar welke mat je moet gaan. Bij deze tafel lever je je weegkaart in, zodat ze daar weten dat jij er bent.

Wat draag je tijdens een wedstrijd?

Als eerste zorg je voor een goed passend en schoon judopak. Zorg dat je Sakura-Boxtel embleem op je pak zit. Heb je er nog géén vraag Carianne of Pascal wat de kosten zijn. Als je van de mat af bent draag je slippers (ZORI’S) of sportschoenen. Op de mat altijd met blote voeten.

Ben je een meisje

  • Dan draag je een wit T-shirt zonder opdruk.
  • Als je lange haren hebt doe je deze in een staart met een elastiekje zonder ijzer (invlechten mag natuurlijk ook). 

Ben je een jongen

  • Dan draag je geen T-shirt (ook geen hemd). Dus gewoon een blote bast onder je judojas.
  • Als je lange haren hebt moeten deze ook in een staart.

De eerste wedstrijd (de voorbereiding)

Je gaat samen met de anderen op de bank zitten en wacht je tot je weer wordt omgeroepen door de mensen achter de tafel. Hoor je jouw naam nu als eerst? Dan mag jij de witte band om (dit hoeft niet altijd zo te zijn, per district anders). Je tegenstander moet dan de rode band dragen. Let altijd op wat er gebeurt op de mat, je leert door te zien. Vergeet vooral niet te luisteren want de jurytafel roept je naam op een gegeven moment om zodat je je band zelf kan omdoen. Ga als je bent opgeroepen gelijk staan in de buurt van de mat/tafel en maak je spieren los. Je hebt misschien wel 20 minuten of meer moeten wachten en dan ben je helemaal stijf en suf.


De eerste wedstrijd (wat verwacht de scheidsrechter van me)?

Voordat de wedstrijd echt gaat beginnen loop je via de rand van de mat (maar in ieder geval buiten de rode rand) naar de zijkant van de wedstrijd mat. Je groet de mat, en de scheidrechter geeft aan (middels een handgebaar) wanneer je verder de mat op mag. Je loopt tot het streepje, en groet naar je tegenstander.
Met HAJIME geeft de scheidsrechter aan dat de tijd en de wedstrijd start. Bij MATTE wordt de tijd stop gezet en ga je terug naar je plek. De scheidsrechter geeft met handgeboren maar ook kreten aan wat je moet doen (zie voor meer handgebaren pag. 11 en 12 van de pdf van de judobond regels).
Met SOREMADE geeft de scheidsrechter aan dat de tijd is afgelopen en kun je op het scorebord zien wie er heeft gewonnen.Meestal gooien de mensen achter de tafel (de jury) dan een zakje op de mat.
TIP: houd het score bord altijd een beetje in de gaten.
Je gaat weer netjes bij je streepje staan en maakt je kleding in orde. De scheidrechter wijst nu de winnaar aan. Wie gewonnen heeft pakt het zakje op. Je buigt en geeft de tegenstander een hand. Je loopt achteruit de mat af (waar je vandaan startte) en bij de rode rand groet je nog eens wederom respect tonend naar de mat. Als er hoek scheidrechters zijn moet je achter ze langs lopen. De winnaar geeft het zakje af aan de schrijverstafel en noemt zijn naam.


Scores bij judo (Tatche waza)

Waza-ari 7 punten
Ippon 10 punten
De punten in een wedstrijd worden niet bij elkaar opgeteld. De hoogste score telt. Bij een IPPON is de wedstrijd afgelopen. Na een mooie worp, ook al denk je dat het wel eens ippon zou kunnen zijn, moet je altijd verder gaan met een houdgreep.Misschien vindt de scheidrechter het helemaal geen ippon .... en dan heb jij maar mooi alvast een houdgreep! Dus pas stoppen als je IPPON of MATTE hoort!

Grondwerk en houdgrepen (Katame waza of kortweg Ne waza)

Wist je dat er ontelbaar veel houdgrepen bestaan? Het zijn allemaal variaties (KUZURES) op de 4 basishoudgrepen die je kunt vinden in je exameneisen. Als je de ander stevig vasthoudt en met z'n rug of een stuk van z'n rug op de mat duwt heb je een houdgreep. Als je tussen de benen van de ander zit is dit geen houdgreep, en de houdgreep is verbroken als de ander met zijn benen jouw benen "inklemt". Als je een houdgreep vast hebt roept de scheidsrechter: "OSAE-KOMI" en als de houdgreep verbroken is roept de scheidsrechter: "TOKETA".
Als je een houdgreep hebt moet je deze voor 20 seconden vasthouden, dan heb je gewonnen!!  Als het je niet lukt om je tegenstander 20 seconden vast te houden krijg je vanaf 10 seconden toch punten 10-19 seconden WAZA-ARI, maar gaat de wedstrijd wel gewoon door.

Wedstrijdduur

De wedstrijd duurt als je nog geen 12 jaar bent is 2 minuten. Als je ouder wordt komt daar steeds een minuutje bij. Er is altijd één scheidrechter aanwezig op de mat. Bij belangrijke grote wedstrijden zijn er ook twee hoekscheidrechters. Zij zitten dan op een stoel op de hoek van de mat tegenover elkaar om de hoofdscheidsrechter te helpen.

Spanning en de coach

Je eerste wedstrijd is natuurlijk erg spannend. Papa en/of mama zitten op de tribune en jij bent bij de coach en de andere judoka’s in de zaal. De coach zal je zoveel mogelijk helpen, want misschien vergeet je in de drukte wel wat. Als je vragen hebt stel ze dan. Je eerste wedstrijdjes zijn er vooral om te leren hoe het allemaal hoort. Als er iets fout gaat is dat helemaal niet erg. De scheidsrechter is er ook om je te helpen als je iets niet begrijpt.

En bedenk: "Meedoen met een wedstrijd is veel belangrijker dan winnen". Winnen komt vanzelf als je goed leert judoën door serieus te trainen en regelmatig aan wedstrijden mee te doen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier in JUDO hebt.

Prijsuitreiking

Als je een prijs hebt gewonnen wacht je op de prijsuitreiking (soms duurt dit best lang). Je gewichtsklasse, leeftijdsklasse en de andere prijswinnaars in jouw categorie worden omgeroepen en jij mag plaatsnemen op het podium. Dit doe je altijd in het trainingspak. Als je geen trainingspak hebt sta je in je judopak op het podium.

Na de wedstrijd

Als de wedstrijd is afgelopen mag je je gaan omkleden. Let heel goed op je spullen. Zorg dat je alles weer meeneemt naar huis. Verder is het leuk als je een verslagje schrijft over je wedstrijd en deze even mailt naar:
info@sakura-boxtel.nl De leukste verslagen zullen we plaatsen op onze website.

Vragen

Eventuele vragen kan je altijd stellen, aan Pascal en Carianne, of natuurlijk mailen naar:info@sakura-boxtel.nl